The Great Cooking Blog

Pizzabullar för vuxna

Publicerad 2014-03-16 21:54:00 i Bakat, Bröd,

 
 
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
6 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp det med vatten. Tillsätt strösocker, flingsalt och olivolja. Tillsätt durumvete och vetemjölet lite i taget. Knåda degen i ca 10 minuter.
 
Låt jäsa i ca 45 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i två delar. Kavla ut den och lägg på dina tillbehör. Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter.
 
Tomatsås:
1 burk passerade tomater
1 pressad vitlök
2 msk tomatpuré
svartpeppar och salt
 
Rör ihop tomatsåsen. Värm den och låt den småkoka i ca 10 min. Låt svalna.
 
Tillbehör:
1 burk sardiner
oregano
flingsalt
 
 

Äkta Paella

Publicerad 2014-03-16 13:09:00 i Spanskt,


 
 
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1pkt saffran
2,5 dl avioriris
5-6 dl vatten
3 msk kycklingfond
 
40 g smör
1 tsk pressad limesaft
1 krm sambal oelek
 
1 påse fryst skaldjursmix
1 paprika
3 tomater
1 påse frysta kycklingvingar
1 påse frysta bläckfiskringar
0,5 dl grovhackad persilja
 
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs i smör i en stekpanna. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock i ca 20 min.
 
Rör ihop smör, limesaft och sambal oelek i en kastrull.
Värm skaldjursmixen med lite vatten i en annan kastrull.
Hacka paprika och tomater i små tärningar.
Värm kycklingvingarna i ugnen.
 
När riset är klart blandar du i skaldjursmixen, grönsakerna och kycklingen. Stek upp bläckfiskringarna och dekorera med dem över paellan. Strö sist över persiljan.
 
Paellan tar tid att tillaga men när den är klar är den verkligen värd allt slit.
 
 
 
 
 

Bloody Mary

Publicerad 2014-03-16 11:52:33 i Dryck,

 
Tomatjuice
6 cl vodka
1 cl pressad citronjuice
2 stänk tabasco
4 stänk worcestershiresås
salt
svartpeppar
(sellerisalt)
1 st. selleristjälk
1 st. citronklyfta
 
Fyll upp ett highballglas med tomatjuice. Tillsätt vodka, citronjuice, tabasco och worcestersås.
Rör om ordentligt och salta och peppra sedan.
Dekorera med sellerin och citronklyftan.
 
 
 

Stekt ris

Publicerad 2014-03-11 11:08:56 i Asiatiskt,

 
ris för 4 pers
2 ägg
1 msk soja
1/2 lök
1 pkt bacon
1 paprika (el en förpackning frysgrönsaker tex ärtor, majs, paprika )
1 msk ostronsås
1 msk sötsur chilisås
persilja
 
Tillaga ris för 4 personer eller använd dagsgammalt ris eftersom det är det bästa.
Knäck i äggen i en kastrull och häll soja på. Rör runt hela tiden så att äggröran blir i små bitar.
Ta en stekpanna och stek lök och bacon. Häll sedan i hackad paprika och stek till lagom mjuka.
Häll i riset i stekpannan samt såserna. Häll sedan i äggblandningen. Rör om ordentligt och servera med hackad persilja.
 

Fantastiska biffar

Publicerad 2014-03-01 19:08:00 i Helgmat, Köttfärs,

 
2 msk ströbröd
4 msk vatten
3 st ägg
500 g köttfärs
1/2 finhackad lök
2st pressade vitlöksklyftor
150 g fetaost
1 knippe basilika
1 liten burk soltorkade tomater
salt o peppar
 
Blanda ströbröd, vatten och ägg. Rör om och låt svälla i ca 10 min.
Tillsätt köttfärs, löken, vitlöken och smulad fetaost. Skär några soltorkade tomater och basilikabladen i små strimmor. Salta och peppra. Rör om ordentligt.
 
Ta upp små delar av blandningen med en matsked och forma dem till biffar. Bryn dem lätt i smör så att de får färg. Lägg dem sedan i en form i ugnen och stek dem ca 10 min på varje sida.
 
Serveras med klyftpotatis, sallad med oliver och tzatziki.
 
Alt. såser; kantarellsås eller ädelostsås.
 
 

Korvgryta Ajvar

Publicerad 2014-03-01 18:43:00 i Korv, Vardag,

 
1 lök
1 paket grillkorv
smör
1 liten burk majs
1 förpackning creme fraische
2 msk ajvar
 
Skala och tärna löken. Dela korven i mindre bitar och stek korv och lök i smör tills de fått färg. Häll i en burk majs, creme fraische och ajvar. Rör om och låt småkoka i ca 10 minuter.
 
Serveras med ris och är även underbart gott med ett glas öl till.
 

Om

Min profilbild

Tjej med rötterna i Norrland som självklart delar med sig av gamla Norrländska recept men även kryddar med lite Persiska också. Hoppas det ska smaka!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela